Kan drabba höns

Ohyra/Parasiter Sjukdomar
Ohyra/Parasiter
Det förekommer ofta någon form av ohyra på fjäderfän, vissa av dem lever  helt eller delvis direkt på djuren, andra lever i omgivningen.
Fjäderätare

(Knemidocoptes gallinae) tillbringar hela sitt liv på värddjuret. De har tre larvstadier och utvecklingen från ägg till vuxen tar ca 2-4 veckor. Fjäderätarna lever av att äta på fjädrarna vilket förstås ger upphov till en ful och sliten fjäderdräkt hos drabbade djur. Vid allvarliga angrepp kan hönsen pudras med Etotalpulver som finns receptfritt i Lantmännens butiker. 
Sanera hönshuset, pinnar och reden innan hönsen släpps tillbaka.

Hönslöss 

(Menopon biseratum) är 1-3 mm stora och är grågröna eller gråbruna till färgen. De påträffas främst runt kloaken men kan även upptäckas i nacken och under vingarna. Äggen är lätta att upptäcka som vita, korniga sammangyttringar runt kloakens hudnära fjädrar. Hönslöss behandlas med Etotalpulver.
Sanera hönshuset, pinnar och reden innan hönsen släpps tillbaka.

Fågelloppor 

(Ceratophyllos gallinae) är relativt ovanliga på tamfjäderfä och återfinns främst bland de vilda fåglarna. De kan spridas till tamdjuren och återfinns då vanligen runt ögontrakten och runt kammen. 
Sanera hönshuset, pinnar och reden innan hönsen släpps tillbaka.
Fotskabbkvalster 

(Knemidocoptes mutans) lever under fjällen (hornplåtarna) på hönsens ben och ger upphov till benskorv eller s.k. kalkben. Fjällen reser sig och blir täckta av ett kalkliknande lager som sedan växer till som korniga klumpar. Benskorven ger upphov till klåda och i långt gångna fall till hälta. Drabbade djur kan antingen behandlas med Neguvon efter recept av veterinär (obs! följ KRAV-reglerna) eller genom gammaldags huskur genom att tvätta med såplösning och därefter smörja in benen med vaselin eller paraffinolja. Upprepa behandlingen! Var nogrann.
Hönskvalster 

(Dermanyssus gallinae) är den mest spridda och fruktade ohyran bland fjäderfä. Hönskvalstren är 0,3-1 mm stora och är gråaktiga då de inte är fulla av blod och får en rödaktig färg. Vanligtvis suger de blod på hönsen om natten och håller sig dolda i springor och vrår under dagtid. Kvalsteräggen läggs i skrymslen i hönshusets väggar och inredning där de kläcks till larver som sedan omvandlas till nymfer som börjar suga blod. Vid varmt och fuktigt väder kan förökningen ske explosionsartat och ställa till stort lidande och till och med dödsfall i besättningen. Generationstiden från ägg till könsmogen individ tar under optimala betingelser bara en vecka. Det vuxna djuret kan överleva flera månader utan näringstillförsel, vilket innebär att de kan hålla sig vid liv länge i ett tomt hönshus. Det är därför besvärligt att bekämpa en invasion av kvalster och viktigt att se till att byggnad och inredning är konstruerade så att det är ont om gömslen för kvalstren och lätt att ta isär för sanering. Sanering kan ske genom noggrann rengöring och upprepade behandlingar med t.ex. Neguvon i hönshuset. Anticimex kan göra 1:a saneringen efter 1 vecka spruta själv med Neguvon, och upprepa efter 1 vecka, innan hönsen får flytta in igen.

Coccidios

Coccidier är protozoer = en parasit som angriper främst hönsens tarmar men de kan även angripa levern.
Den vanligaste av alla hönssjukdomar är Coccidios, som är en vanlig sjukdom på alla fågelarter. Den är smittsam och drabbar främst då djurets allmänkondition nedsätts av någon anledning t. ex. om djuret dricker förorenat vatten eller äter nedsmittat foder, blir kallt och blött, om det sitter i drag och smuts eller vid hastiga miljö- eller foderbyten insjuknar djuret i något som liknar vår magsjuka. 
Smittspridning: Den smittar via avföringen. Vanligaste orsaken är att djuret druckit förorenat dricksvatten eller ätit förorenat foder.
Symtom: Djuret ser allmänt sjukt och ruggigt ut; det burrar upp fjäderdräkten, drar in huvudet mot kroppen, hänger ner vingarna lite samt står och sover. Avföringen är lös, kan bli senapsfärgad och ofta blodig. 
Åtgärder: I lindriga fall återfås balansen genom tillskott av filmjölk (gärna med lite B-jästpulver i som stärker slemhinnorna och vetekli som ger näring). Man tar bort allt foder och ger istället en blandning av vetekli, vatten och filmjölk.
Ta bort all nattgammal spillning, som sprider smitta!
Apoteket har kapslar med mjölksyrabakterier, som man kan prova att tillsätta i till filmjölken innan man tar till sulfa.
Då det gäller små kycklingar är det dock bråttom! De blir så fort uttorkade av diarrén och dör snart så där går det inte att experimentera så mycket, men med de äldre har man i alla fall lite tid på sig. 
I svårare fall måste man ta till sulfapreparat. Kontakta veterinär! 
I förebyggande syfte kan inte nog betonas vikten av god hygien t. ex. i reden där kycklingarna ofta ligger, och på golvet där de vistas dagtid. 

UPP
Sjukdomar
Äggledarinflammation 
Salpingit 

Äggledarinflammation är mycket vanligt hos värphöns och kan drabba hönor i alla åldrar. Äggledaren infekteras då slemhinnan kommer i beröring med smutsigt strö i redet då kloaken vänds ut och in vid äggläggningen. 
Symtom: Missbildade ägg, tunnflytande avföring, utsöndring av vitt slem ur kloaken. Så småningom försämras allmäntillståndet om åkomman inte behandlats, och hönan får en pingvinliknande kroppshållning med stjärten nedåt. Så småningom dör hon. 
Åtgärder: I svårare fall tillämpas antibiotikabehandling. Kontakta veterinär! 
Man kan prova att spola den nedre delen av äggledaren med varm koksaltlösning, annars är den bästa behandlingen förebyggande:
Hönshuset ska vara rent och dammfritt och ströet i redena ska vara fräscht och bytas ofta!
Stopp i krävan 

En vanlig åkomma som ofta rättar till sig själv, men inte alltid. Få känner till den och ännu färre lägger märke till den. Orsaken är oftast att djuret ätit hel säd som är vass i änden (t.ex. hel havre) och som fastnat i krävan.
Symtom: Djuret ser lite hängigt och "burrigt" ut. Känner man på det så märker man att krävan är stor och hård. 
Åtgärder: Åkomman behandlas genom att man ger lite olja via näbben och masserar krävan försiktigt. 
Havre är ett bra men ge krossad havre.
Förkylning/Lunginflammation
Pneumoni
Förkylning/lunginflammation kan drabba höns i alla åldrar då djuren sitter dragigt, eller blivit kalla och blöta. 
Symtom: Djuren nyser och rosslar eventuellt vid andningen.
Åtgärder: Åkomman behandlas med antibiotika (Terramycin) i dricksvattnet. Kontakta veterinär! 
Denna sjukdom kan förebyggas genom god hygien och ett dragfritt hönshus. 
OBS! Denna åkomma är ej att förväxla med de allvarligare sjukdomarna kronisk hönssnuva eller smittsam luftrörsinflammation. 
Fotböld


Ett tillstånd som ger likartade symtom, men som INTE angriper lederna på tårna och fotleden utan istället mjukdelarna mellan tårna.
Symtom: En lokalt avgränsad inflammation i fotens trampdyna. Inflammationen orsakas av vargörande bakterier som trängt in genom små och ofta tämligen obetydliga sår i huden. Trampdynan blir mer eller mindre uppsvälld och hård.
Lidandet har oftast ett ganska långsamt förlopp och förorsakar hälta. Först i höggradiga fall påverkas allmäntillståndet.
Åtgärder: Kirurgiska. Ger i regel gott resultat, om inte infektionen är alltför gammal och omfattar även tårna.
Foten rengörs och desinfekteras. Bölden öppnas med en vass kniv och det fasta ostliknande innehållet avlägsnas. Håligheten tvättas omsorgsfullt ren, t.ex. med vätesuperoxid varefter foten bandageras på lämpligt sätt.
Man bör noga undersöka så det inte finns vassa föremål där hönsen vistas, såsom glas- porslin- eller plåtbitar. God renhållning förebygger också åkomman.
UPP

www.lychnell.com

Kicki Lychnell

Välkomna